Puse în circulație încă acum jumătate de an - la 28 februarie curent -, monedele de 1 și 2 lei încă nu sunt acceptate de moldoveni, mai cu seamă de agenții economici. Fie că sunt mari, fie că sunt grele sau incomode, oamenii nu se grăbesc să le utilizeze.
Totuși, potrivit Legii cu privire la bani din 15.12.1992, toate persoanele fizice şi juridice sunt obligate să primească fără nicio restricţie semnele băneşti legale ale Republicii Moldova, fie acestea sub formă de hârtie (bancnote) sau metalice (monede).
Mai mult, eschivarea de la utilizarea semnelor băneşti ale Republicii Moldova aflate în circulaţie se pedepseşte prin lege.
„Toate persoanele fizice și juridice sunt obligate să primească ca plată semnele bănești legale de pe teritoriul Republicii Moldova. Persoanele juridice, care refuză să o facă, se pot alege cu amenzi de la 120 până la 240 de unități contravenționale cu posibila oprire a activității acestora de la trei luni până la un an”, a spus şeful de direcţie în cadrul BNM, Corneliu Melnic, pentru PublikaTV.
În contextul în care o unitate contravențională este egală cu 50 de lei, amenda se ridică până la 12.000 de lei.
Menționăm că, până la sfârșitul acestui an, în circulaţie vor fi puse și monedele de 5 și 10 lei, urmând ca bancnotele de 1, 5 și 10 lei să dispară până în 2022, potrivit calculelor Băncii Naționale a Moldovei.
Citește și: foto | Schimbăm leii de hârtie pe cei din metal. De astăzi se pun în circulație monede de 1, 2, 5 și 10 lei