7 aprilie 2009, o zi în care mii de oameni au ieșit în PMAN pentru că voiau o schimbare. Nouă ani mai târziu doar câțiva au mai ieșit, însă de această dată pentru a comemora victimele revoluției tineretului.
Ieri, o mână de oameni au ieșit pentru a-i comemora pe cei care au avut curajul de a lupta împotriva guvernării comuniste. La 9 ani de la evenimentul care s-a transformat într-o revoluție violentă și tragică pentru unii tineri, în centrul capitalei au venit doar câteva persoane.

„Din păcate nu am reușit atunci să ajung în Piața Marii Adunări Naționale, dar am fost întotdeauna pentru dreptate și adevăr și pentru că atunci, în 2009, au suferit și au murit tineri, cel puțin acum sunt aici.
Noi, cei dintre Nistru și Prut, avem puternica tendință de a uita momentele cu adevărat importante din viață, avem o armată de ocupație în stânga Nistrului despre care nimeni nu vorbește și la fel, avem un 7 aprilie 2009, iar la nouă ani distanță, oamenii se fac că au uitat și își văd de nevoile lor. Probabil din cauza unei pasivități suntem unde suntem în Republica Moldova și vedem că cei care au ordonat direct în 2009 să tragă în tineri, sunt în continuare în scaune noi, iar noi, muritorii de rând, încercăm să vorbim de libertate și democrație”, susține Alexandru Rotaru, tânăr prezent la flashmob.

Oamenii au venit cu flori și lumânări, au ținut un minut de reculegere pentru tinerii care au suferit și au recreat tragica scenă în care tânărul Valeriu Boboc a fost omorât în bătăi chiar în stradă.
Cu toate acestea, speranța că se va decide totuși ce a fost pe 7 aprilie 2009 nu a fost în ochii și gândurile persoanelor prezente la eveniment.
„Sunt nouă ani distanță. Aș fi putut vorbi de o speranță la maxim un an distanță, dar mi-e greu să zic acum că Republica Moldova, în forma sa actuală, ar putea să facă ceva demn. Atâta timp cât avem o guvernare ca cea care o avem, nu cred că se va putea decide imparțial ce s-a întâmplat pe 7 aprilie 2009”, a mai adăugat Alexandru Rotaru.

În noaptea de 7 spre 8 aprilie, zeci de studenți au fost arestați, iar potrivit Amnesty International, până în prezent, din cele 108 de plângeri înregistrate, au fost iniţiate 102 cauze penale şi doar 31 de dosare au fost expediate în instanţele de judecată. În rezultat, 14 poliţişti au primit pedepse cu suspendare şi 22 de poliţişti au fost achitaţi.
La nouă ani de la revolta tinerilor din 7 aprilie 2009, 14 persoane au fost condamnate pentru dezordine în masă și jaf.


