Ce activități realizați cu tinerii?
Organizațiile de tineret sunt generația de viitor de politicieni pentru PL. În sensul acesta, în campania electorală sigur că suntem suportul principal necesar pentru acțiunile care se petrec în această perioadă. În interval, sunt niște acțiuni de creștere a unei tinere generații de politicieni, cum ar fi: Școala de vară „Gheorghe Ghimpu”, Academia Liberală, activități de recrutare a tinerilor membri, organizația având două aripi: Clubul Liceenilor Liberali și Clubul Studenților Liberali.
Ce presupune Școala de Vară, ce activități include?
Sunt invitați diferiți actori politici și se discută anumite teme care țin de liberalism, economie, crearea propriului business, scriere de proiecte. Încercăm să îmbinăm utilul cu plăcutul.
Aveți și multe deplasări în România în acest sens.
Am participat de nenumărate ori inclusiv la programul larg, făcut de Departamentul Românii de Pretutindeni. Noi avem și o idee care ne distinge de ceilalți: unionismul, pe care o promovăm de când este partidul și organizația de partid. Noi am promovat ideile unionismului, unirii cu România, avem acțiuni în acest sens, 27 martie fiind unul dintre acestea, 1 decembrie și alte date istorice importante pentru neamul nostru, pe care le vedem ca și oportunități de promovare a ideilor unionismului în societate. Mă bucură faptul că atunci când am început lucrul acesta erau 3-4% aderenți ai unionismului, iar astăzi sunt 20-30%. Vedem și un aport al nostru adus acestui lucru.
Ați participat, de altfel, și la Marșul Unirii. Spuneți-mi dacă întreprindeți și niște acțiuni concrete în vederea unirii Republicii Moldova cu România.
Bineînțeles. Prin tot ceea ce am făcut până acum. Vă spuneam despre faptul că ne dorim ca cetățenii de aici să fie unioniști și acesta este unul din obiectivele noastre. Acum suntem foarte antrenați, cu tot partidul, pentru Centenar, și vom veni cu o serie de acțiuni marcante, importante pentru noi.

Odată cu venirea lui Dorin Chirtoacă la Primărie, TL era una dintre cele mai puternice organizații de tineret. Cum au evoluat lucrurile pe parcurs, mai ales acum, în contextul ultimelor evenimente?
Organizația de tineret este puternică prin ideile pe care le are, în primul rând, acesta este un lucru important. Noi suntem printre puținele sau chiar unica organizație de tineret politică care promovează unirea și avem deja și o istorie în acest sens. Și eu cred că asta este important. Suntem puternici prin ideile noastre, prin membrii pe care-i avem, membrii care au ocupat și anumite funcții în stat, deci au și o experiență politică, de administrare în stat, pentru că și asta este important și vom continua în felul acesta.
Cât despre funcții, în general, cum are loc promovarea sau creșterea lor profesională?
Unul din obiectivele PL este să promoveze tinerii în politică: exemplul propriu, Valeriu Munteanu, Lilian Carp sunt doar câteva nume de tineri care au fost promovați.
Dar ce fac membrii ca să „urce” aceste trepte?
Sunt antrenați în structurile și acțiunile partidului, ani la rând acumulează experiență în interiorul partidului, ulterior li se încredințează funcții.
Dvs. sunteți președinte de aproape 7 ani. Spuneți-mi dacă v-ați gândit să renunțați la această funcție, să dați o șansă și altcuiva...
Probabil, la un moment dat va veni și acest timp, vom avea conferința organizației și va veni altcineva să administreze.
Dar până acum ați simțit că vreți să lăsați pe altcineva în locul dvs., mai ales că aveți și alte funcții?
Cum să vă spun, sunt soldat. Mi s-a încredințat de către colegii din organizația de tineret această funcție – o duc cu responsabilitate și demnitate până la capăt. Vine conferința – în mod legal facem schimburi de persoane la vârful conducerii organizației și mergem mai departe. Ca o echipă unită.

Potrivit datelor ultimelor sondaje, PL se bucură de încrederea a cel mult 3% din alegători. Cum influențează această „coborâre” membrii, care este reacția lor?
Bun, vă spun că aceste sondaje au drept scop nu să arate datele reale, dar să influențeze, probabil într-un mod negativ, aderenții PL. Iar noi optăm ca să nu reușească asemenea trucuri, să nu-și ducă efectele la bun sfârșit.
Cum anume?
Prin acțiuni, prin prezența și activitatea noastră. De exemplu, vă dau un sondaj care nu este sondaj, este un lucru actual și palpabil. Referendumul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă nu a reușit, ba din contra, aderenții sau Partidul Socialiștilor, Partidul Comuniștilor și Partidul Nostru, cei care au îndemnat oamenii să iasă la vot, n-au reușit nici măcar propriii alegători să-i scoată la referendum, deci a avut un eșec total. Eu personal am mers prin teritoriu, am vorbit cu oamenii și am văzut că liderii noștri, Dorin Chirtoacă în special, are potențial politic în continuare, este activ din punct de vedere politic, ceea ce demonstrează că partidul este viu, că aderenții sunt prezenți, nu sunt niște invenții absolute și însăși datele referendumului au arătat foarte clar că partidul este viu.
Ați putea să-mi caracterizați membrii TL? În general, cine sunt tinerii care vin să facă parte din această organizație?
Sunt două elemente definitorii pentru toți membrii organizației de tineret: unionismul, în special, și tinerii cu poziție civică. Dar, de fapt, organizația este împărțită în 3 etape: liceenii, studenții și cei care au trecut de perioada studenției – tinerii de până la 35 de ani, care au deja o meserie, o funcție, un pic de experiență în administrare ori în domeniile pe care le au drept meserii.
Și ce vor tinerii care vin în TL?
În special, promovează unirea. Acesta este un lucru esențial. Atunci când ne-am adunat eram o echipă de tineri care am luptat și am dat jos comuniștii, ulterior au acumulat și experiență o parte din ei și la ora actuală promovăm unirea Republicii Moldova cu România.
În ce relație se află organizația de tineret cu președintele PL, Mihai Ghimpu?
Într-o relație instituțională foarte bună, prietenoasă.
Cum colaborați? Cât de des vă vedeți?
Eu, ca și președinte al organizației, fac parte din Biroul Politic al partidului. Ne vedem săptămânal. Nu numai eu, că nu-i vorba numai de mine, e o organizație în spate. Ceilalți, de exemplu liderii raionali, fac parte din Birourile organizațiilor raionale. Este și instituționalizată, este și aproape zilnic. Probabil ar fi trebuit să facem un interviu nu numai cu mine, dar și cu președintele organizației de studenți și președintele organizației de liceeni, ca să vă confirme ceea ce vă spun la ora actuală, pentru că au ocazia să se vadă și cu alți membri, și cu președintele partidului.

Un mesaj pentru tinerii din Republica Moldova.
În primul rând, „Uniți pentru unire” este și sloganul nostru, dar este și dorința noastră de viitor. Noi credem în unire nu ca într-un eveniment istoric, dar ca într-un eveniment al viitorului. Credem în unitatea poporului român și pentru asta luptăm. Îi invităm să devină activi din punct de vedere civic, este foarte important ca Republica Moldova să aibă tineri deștepți, pregătiți, dar și activi din punct de vedere civic. Dacă vrem să reușim, dacă vrem să progresăm și pe calea integrării europene, dar nu văd această cale a integrării europene decât prin unirea cu România.
Mă bucură că procentajul unioniștilor este în creștere, în special, în rândul tinerei generații. Îi îndemn pe tineri să vorbescă și cu părinții și buneii lor și să-i convingă de lucrurile extrem de necesare. Să nu-și închipuie cineva că în Republica Moldova o categorie de cetățeni pot să trăiască bine și altă categorie pot să trăiască rău. Ori mergem toți pe o cale în care să avem beneficii, ori nu. Iar unirea, din punctul ăsta de vedere, este un beneficiu pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de etnie, vârstă, opțiuni politice.
Gândiți-vă că România este statul în care grupurile etnice au reprezentanți în Parlamentul de la București, este stat membru al Uniunii Europene și NATO, deci asigurat din punct de vedere economic și al securității militare mult mai bine decât Republica Moldova. Acestea fiind și o parte din argumentele noastre de ce luptăm și optăm pentru reunire. La asta adăugându-se și, desigur, dreptul istoric și dreptul de neam. Or, noi suntem același neam. Asta-mi doresc și asta le doresc tuturor.
Un mesaj pentru tinerii care vor să devină membri ai TL. Pe cine așteptați în echipa dvs.?
Aceiași pe care i-am menționat: activi civic, cu poziție civică și unioniști. Noi am fost coerenți în acțiunile noastre, suntem coerenți în continuare, trebuie să luptăm pentru unire și trebuie s-o promovăm. Și de aceea avem nevoie ca să ne întărim aceste rânduri în permanență. Așa că-i îndemn pe toți să facă parte din echipa noastră.
Ce le oferiți în schimb?
Unirea. Mai mult sau mai puțin – unirea. Acesta este crezul nostru, aceasta este lupta noastră până definitiv o vom obține. O echipă de tineri, o echipă de prieteni, o echipă dinamică, oportunități pentru viitor, pentru propria carieră, dacă sunt antrenați activ, și o experiență pentru propria viață. Asta le promitem și le putem oferi.
Notă: Acest interviu face parte dintr-o serie de articole realizate de echipa ZUGO cu scopul de a promova implicarea tinerilor în politică. În cadrul primei etape a proiectului vor fi realizate o serie de interviuri cu liderii aripilor de tineret ale formațiunilor politice din Republica Moldova. Prin intermediul discuțiilor, ne propunem să aflăm care este rolul tinerilor într-o organizație politică, care sunt activitățile promovate și strategiile adoptate de noua generație de politicieni.
CITEȘTE ȘI:
interviu | Alexandru Cauia, președintele TD: „Dorim ca următoarea generație să nu fie afectată de indiferență”
interviu | Ion Cobîșenco: PUN nu vede tinerii ca simpli membri care urmează doar să lipească afișe pe toți stâlpii
interviu | Dan Perciun, președinte PAS Youth: „Vrem ca tinerii din organizație să fie următoarea clasă politică”