Conceptul de „poliție comunitară”, implementat în patru regiuni ale Republicii Moldova ca un proiect-pilot încă în septembrie 2016, a fost aprobat astăzi de către Cabinetul de miniștri.
Prin intermediul respectivului concept, Ministerul Afacerilor Interne își dorește să implice cetățenii în identificarea problemelor comunității în care locuiesc și în găsirea unor soluții pentru rezolvarea acestora. Potrivit ministrului Alexandru Jizdan, inițiativa vine să schimbe percepția oamenilor față de poliție, care este văzută în prezent doar ca un organ de persecutare.
„Prin poliția comunitară vrem să identificăm problemele cu care se confruntă societatea și noi să fim cei care să ajutăm societatea pentru a-și rezolva aceste probleme sau, eventual, dacă sunt întrebări față de noi, să fim cei care vom sprijini cetățeanul Republicii Moldova în rezolvarea problemelor sale”, a declarat ministrul Afacerilor Interne după ședința Guvernului.
Informăm că acţiunea face parte din setul de activităţi propuse spre realizare în cadrul implementării Strategiei de Dezvoltare a Poliţiei pentru anii 2016-2020 şi are ca scop realizarea aşteptărilor cetăţenilor, identificate prin prisma sondajelor de opinii realizate de reprezentanții societății civile.
Activitatea Poliţienească Comunitară reprezintă o strategie organizaţională, care abilitează poliţia şi comunitatea cu oportunitatea de a activa în comun, într-o nouă modalitate, pentru prevenirea și combaterea criminalității, dezordine şi securitate publică, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii pentru fiecare membru al comunității.